Меню сайту
|
інформація для батьків
Пам'ятка щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації Мінімальні вимоги до місць тимчасового перебування, затвердженні наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10.03.2022 № 458
Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області звертається до операторів ринку, які здійснюють організацію харчування тимчасово переміщених осіб, членів територіальної оборони та просить дотримуватися наступних правил щодо забезпечення санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоці 1. Харчоблоки слід розташовувати на базі закладів громадського харчування: шкіл, садочків, їдалень, кафе, ресторанів тощо. 2. Харчоблок рекомендовано забезпечити холодною та гарячою протічною водою гарантованої якості 3. Харчоблок має бути забезпечений: - технологічним обладнанням: плитою, електром’ясорубкою, духовою шафою, овочерізкою, розробними столами з гігієнічним покриттям; - холодильним обладнанням (холодильниками, морозильними камерами); - столовим і кухонним посудом достатньої кількості; - розробним інвентарем: ножами та дошками, маркованими відповідно до призначення. 4. Готові харчові продукти мають виготовлятися з сировини, без видимих ознак псування та незакінченим терміном придатності. 5. Обов’язкова наявність на харчоблоці миючих та дезінфікуючих засобів. 6. Необхідно дотримуватись технології приготування їжі та поточності технологічного процесу. Слід уникати перехресту потоків готової продукції та сировини. 7. Слід дотримуватися особистої гігієни, добре мити руки з милом в теплій проточній воді. Руки мають бути вільні від прикрас. 8. Кухарів рекомендовано забезпечити чистим спецодягом, одноразовими рукавичками. 9. Залучати до роботи лише здоровий персонал. Обов’язковим є відсторонення від такої роботи осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій. 10. Готувати продукти із запасом не варто. Навпаки, приготовлені страви бажано вживати одразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин. 11. Після використання столовий посуд необхідно продезінфікувати (15 хв кип’ятити у 2% розчині соди, замочивши в 0,5% розчині хлорного вапна, хлораміну на 1 год). 12. Не готуйте страви, що швидко псуються (кулінарні, кремові кондитерські вироби, холодці, паштети, кров’яну ковбасу, зельци або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання). 13. Намагайтеся не готувати складні багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки. 14. При приготуванні їжі надавайте перевагу стравам з максимально можливою термічною обробкою. Переконайтеся, що м'ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушені. 15. До приготування їжі бажано залучати кухарів з базовою освітою, які мають практичний досвід роботи та пройдений медичний огляд. 16. Харчоблок необхідно утримувати в чистоті, суворо дотримуватись санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму.
ПАМ’ЯТКА БАТЬКАМ П’ЯТИКЛАСНИКІВ У ваших дітей проблеми- переломний період, тому будьте особливо спостережливі, уважні та терплячі. У 5-у класі розширився обсяг матеріалу з основних предметів, зросла кількість предметів, тому збільшується час підготовки до уроків. Забезпечте своїм дітям удале поєднання відпочинку, фізичної праці та роботи над уроками. Програми включають більше теоретичного матеріалу, тому слід привчити дітей міцно завчати окремі правила з математики, української мови, природознавства. Уважно стежте за рівнем виразного читання ваших дітей. Нехай удома вони виразно читають усі тексти, що задані з різних предметів. Заведіть дітей у бібліотеку, читальний зал не силою, але привчайте до повсякденного читання художньої літератури, просіть їх переказати прочитане. Стежте за порадами вчителів, записаними у щоденниках і робочих зошитах. Дбайте про те, щоб дитина була охайною в усьому, включаючи бережне ставлення до підручників. Ніколи не поспішайте з висновками ані про дитину, ані про вчителя – прийдіть до школи, поспілкуйтеся з учителем. Намагайтесь придбати для сімейної бібліотеки різноманітні словники та додаткову літературу. Пам’ятайте, клас, де навчається ваша дитина, – ціле трьох колективів: дітей, батьків, учителів. Чим дружніші, цілеспрямованіші будуть ці колективи, тим у кращій атмосфері буде формуватись ваша дитина. Це залежить від кожного й від вас теж. Не забувайте: дитину не можна карати за невміння, а терпляче вчити, підказувати, радити, допомагати, підтримувати. Керуйтесь у спілкуванні з дитиною правилом: найдієвіший засіб виховання – особистий приклад. Дбайте про всебічний розвиток своєї дитини. Умійте ставити себе на місце дитини. Пам’ятайте: праця, зокрема навчальна, не завдає шкоди вихованню дитини, а бездіяльність – її перший ворог. |
Календар
Архів записів
Наше опитування
Друзі сайту
Статистика
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||